Geen instelkosten! Bij een oplage van 250 stuks of meer van minimaal 125 gram rekenen wij gedurende onze actieperiode geen instelkosten t.w.v. € 75,-.
Let op: Nog -186 dagen geen kosten voor een maatwerk vorm ter waarde van € 150,- bij afname vanaf 50 stuks.
Tot 50 stuks momenteel 50% korting op de vorm.

Hoe lang is chocolade houdbaar?

Hoe onwaarschijnlijk het ook lijkt, maar stel... je hebt al enige tijd chocola in huis liggen die je nog niet op hebt of helemaal niet hebt aangeraakt! Hoelang kan je deze chocolade dan bewaren?

De bewaartijd van chocolade voor het 'over de datum' raakt is simpelweg een jaar.

Chocolade is een van 's werelds meest geliefde lekkernijen en wordt gebruikt in tal van heerlijke desserts en snacks. Maar hoe lang blijft chocolade eigenlijk goed? En wat zijn de beste manieren om chocolade op te slaan om de houdbaarheid te verlengen? In deze blogpost bespreken we alles wat u moet weten over de houdbaarheid van chocolade.

Om te beginnen is het belangrijk om te weten dat chocolade een lange houdbaarheid heeft. Dit komt omdat chocolade een relatief laag watergehalte heeft en een hoog vetgehalte, waardoor het minder vatbaar is voor bederf dan andere voedingsmiddelen. Over het algemeen is pure chocolade langer houdbaar dan melkchocolade vanwege het hogere cacaogehalte en lagere suikergehalte.

Hoe lang chocolade precies houdbaar is, hangt af van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van de chocolade, de opslagomstandigheden en de ingrediënten die zijn toegevoegd. In het algemeen geldt dat pure chocolade tot wel twee jaar houdbaar kan zijn, terwijl melkchocolade en witte chocolade ongeveer een jaar goed blijven.

Om de houdbaarheid van chocolade te verlengen, is het belangrijk om het op de juiste manier op te slaan. Bewaar chocolade altijd op een koele, droge plaats, bij voorkeur bij een temperatuur tussen de 15 en 18 graden Celsius. Vermijd blootstelling aan direct zonlicht, vocht en warmte, omdat deze factoren de kwaliteit van de chocolade kunnen aantasten en ervoor kunnen zorgen dat het sneller bederft.

Als u chocolade langer wilt bewaren, kunt u het ook invriezen. Chocolade kan tot wel zes maanden in de vriezer bewaard worden, zolang het goed is ingepakt in een luchtdichte verpakking. Houd er wel rekening mee dat chocolade na het ontdooien mogelijk wat witte vlekken vertoont. Dit komt door condensatie en heeft geen invloed op de smaak of kwaliteit van de chocolade.

In conclusie, chocolade heeft over het algemeen een lange houdbaarheid vanwege de samenstelling van het product. Pure chocolade blijft langer goed dan melkchocolade en witte chocolade. Om de houdbaarheid te verlengen, is het belangrijk om chocolade op de juiste manier op te slaan, bij voorkeur op een koele, droge plaats. Invriezen is ook een optie, maar houd er rekening mee dat de chocolade mogelijk wat witte vlekken vertoont na het ontdooien. Volg deze tips en geniet langer van uw favoriete chocolade!

Bij welke temperatuur bewaar je chocola het beste?

Hoewel de cacoaboon lekker groeit in warme landen aan de cacoaboom, is het niets voor bewerkte chocola zoals wij die kennen om zich in een warme omgeving te bevinden. Het andere uiterste is ook weer niets voor chocola. Je zou kunnen zeggen, chocola is wel soort van kieskeurig. Maar dat zijn wij andersom over de chocola ook dus dat nemen we maar op de koop toe. Chocola bewaar je het beste bij een temperatuur tussen de 15 en 20 graden. Oftewel voor Nederlandse begrippen... "kamertemperatuur". Maarja dan liever eigenlijk ook nog in het donker want zonlicht zorgt voor een schommeling van temperatuur waardoor de chocola alsnog eerder minder lekker kan worden. Zorg dus voor een prima droge, donkere plek tussen die 15 en 20 graden.

Prijs opvragen
Hoe lang is chocolade houdbaar

Ik bewaar het wel gewoon lekker in de koelkast hoor die chocolade!

Dat raden we dus wel af, daarvan gaat namelijk de kwaliteit hard achteruit. Wij begrijpen ook wel dat niet iedereen een chocoladeklimaatkast aanschaft omdat je toevallig dol bent op chocolade... wel een tip trouwens!

Help! Mijn chocola is wit uitgeslagen

Wit uitgeslagen chocola, altijd jammer als je net zo'n trek hebt in die reep die je al een tijdje probeert te mijden, of je zo uitkijkt naar je broodje hagelslag of erger nog.... je schoonouders komen onverwachts op de koffie en je hebt alleen nog een verdwaald doosje bonbons onder in je kast gevonden. De reden dat je chocolade wit uitslaat kan door drie oorzaken komen. Te warm, te koud of te vochtig, nou oké een combi ervan doet chocola ook geen goed dus dat is ook nog een optie. Deze witte uitslag noemen we eigenlijk een "bloem", dat kan een suikerbloem, vetbloem of migratiebloem betekenen. Maakt verder niet echt uit, want het resultaat is hetzelfde. Een onsmakelijk ogend stukje chocolade. Even in het kort nog een uitleg, vetbloem ontstaat door warmte, de cacaoboter in de chocolade stolt na warmgeworden te zijn en geeft de witte uitslag. Suikerbloem is het tegenovergestelde en door de condensvorming krijg je ook een witte waas. Als laatste heb je dan de migratiebloem, die ontstaat wanneer bepaalde vetten sneller naar het oppervlak van de chocolade komen, vaak is dit bij toevoegingen als noten, kokos, koek etc. Dit ontstaat dus minder snel bij de 'gewone' chocola.

Conclusie voor het bewaren van chocolade

Niet doen! En gewoon lekker op eten. Mocht je het dan toch willen bewaren, houdt dan grofweg onderstaande tijden aan en zorg voor een prima donkere, droge plek tussen de 15 en 20 graden.

  • Pure chocolade: 1,5 jaar tot 2 jaar
  • Melkchocolade: 1 jaar
  • Bonbons: 3 maanden

Controleer ook de houdbaarheidsdatum op de verpakking van je chocola, als die datum al geweest is betekend dit niet dat het gelijk bedorven is maar de smaak gaat toch geleidelijk achteruit. Wil je aangebroken chocolade bewaren? Kies dan voor aluminiumfolie, een ziplock, Tupperware bakje of een andere vorm van luchtafgesloten verpakking.

Is het nog wel eetbaar als mijn chocola witte uitslag heeft?

Als je het zo stelt, klinkt het nog onsmakelijk ook zou je zeggen. Het is echter prima te eten, het geeft geen nadelige effecten op je gezondheid. Echter wel op de smaak en kwaliteit van de lekkernij. Het kan net even wat minder soepel en romig smaken of simpelweg wat smakelozer.

Wat te doen met uitgeslagen chocolade

Wit uitgeslagen chocolade ziet er niet lekker uit, maar in principe kun je het gewoon eten. De wittige waas is geen schimmel en brengt je gezondheid niet in gevaar. Een bloem heeft echter wel invloed op de kwaliteit van het product. Zo kan de chocolade wat korreliger of vettiger aanvoelen, of minder intens smaken. Aan jou de keuze of je de witte bonbonnetjes of reep nog wil eten. Is dat niet het geval, dan kun je de chocolade altijd nog verwerken in koekjes, cake of een dessert (check de recepten op onze site!). Weggooien is zonde!

De duurzaamheid van chocolade: Wat beïnvloedt de houdbaarheid?

Chocolade staat bekend als een voedingsproduct dat niet snel bederft. Dit resulteert vaak in een langere houdbaarheid dan de aangegeven datum. Hoewel de smaak, kleur, geur en kwaliteit van het product na verloop van tijd kunnen verminderen, is het over het algemeen nog steeds veilig om te consumeren zonder risico voor de gezondheid. Chocolade behoeft geen koeling en zal na de houdbaarheidsdatum alleen een lichte achteruitgang in kwaliteit vertonen.

Niettemin zijn er verschillende factoren die van invloed zijn op de eetbaarheid van chocolade na de houdbaarheidsdatum. Het cacaogehalte en de toegevoegde ingrediënten spelen hierbij een rol. Chocolade met meer toevoegingen zal sneller in kwaliteit afnemen. In vergelijking is pure chocolade langer houdbaar en behoudt het beter de kwaliteit na de houdbaarheidsdatum dan melkchocolade of witte chocolade. Om optimaal te genieten van de chocolade, is het aan te raden deze niet te lang te bewaren, omdat de kwaliteit en smaak in dat geval kunnen verminderen.

Gratis voorbeeld aanvragen
Chocolade met tekst

Hoe lang kun je chocolade bewaren?

Hoe minder toevoegingen er in chocola zitten, hoe langer je deze kunt bewaren. Een saaie reep pure chocolade blijft dus langer goed dan een reep melkchocolade met karamel en stukjes koek. Bonbons die gevuld zijn met slagroom zijn natuurlijk nog kwetsbaarder omdat verse room nu eenmaal snel bederft. Een indicatie voor de maximale bewaartermijn:

Pure chocolade: 1,5 jaar tot 2 jaar
Melkchocolade: 1 jaar
Bonbons: 3 maanden

Kan chocolade bederven?

Check ook altijd de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Na deze datum is de chocola heus niet direct bedorven, maar gaat de smaak wel langzaam maar zeker achteruit. Nog een laatste tip: bewaar aangebroken chocolade niet in de open lucht, maar in aluminiumfolie, een trommeltje of ziplockzakje. Zo blijft de kwaliteit het langst goed. Echte chocolade bederft eigenlijk niet echt, maar als het bloodgesteld is aan lucht, dan kan er dus alles bijkomen. Onze tip is, ziet het er nog goed uit, heeft het gesloten gelegen? Gewoon opeten.

En als je echt twijfelt, dan mag je ons altijd contacten en een foto sturen, vinden we alleen maar leuk om contact te hebben!

Offerte (op werdagen binnen 4 uur)

Uniek relatiegeschenk

Je geeft met Logoreep een echt eigen product. En dat blijft bij je klant weer hangen!

Van idee tot bezorging

Nog nooit zo snel geregeld. U hoeft alleen maar te proeven en te keuren!

Vanaf 1 exemplaar

Geen minimale afname en dus interessant voor klein en groot.

Wij hebben van A tot Z onze eigen productie in beheer. Wij nemen het werk uit handen voor uw relatiegeschenken.