Telefonisch niet bereikbaar Welkom op onze website. Momenteel is er storing in ons telefoonsysteem en zijn we niet bereikbaar. Stuur ons een mailtje dan reageren we z.s.m. We zijn druk bezig dit op te lossen.
Let op: Nog -280 dagen geen kosten voor een maatwerk vorm ter waarde van € 150,- bij afname vanaf 50 stuks.
Tot 50 stuks momenteel 50% korting op de vorm.

Chocolade smelten, hoe doe je dat?

Chocolade, in al zijn rijke en gevarieerde vormen, is een wereldwijde favoriet. Of het nu gaat om het creëren van decadente desserts of het genieten van een eenvoudige snack, de kunst van het smelten van chocolade is fundamenteel. In deze blog duiken we diep in de wereld van het chocolade smelten, met een focus op Belgische chocolade en de technieken die nodig zijn om perfecte, glanzende resultaten te bereiken. We behandelen verschillende methoden zoals au bain-marie en de magnetron, en bespreken het belang van tempereren, het gebruik van een tempereermachine, en hoe je kunt voorkomen dat je chocolade aanbrandt of in contact komt met water.

De Basis: Wat is Belgische Chocolade?

Belgische chocolade staat bekend om zijn uitmuntende kwaliteit en wordt vaak beschouwd als de gouden standaard in chocoladeproductie. Het geheim van zijn superioriteit ligt in de ingrediënten en de productiemethoden. Belgische chocolade vereist een hoger percentage cacaoboter, wat bijdraagt aan een rijkere smaak en een betere smeltcapaciteit. Deze eigenschappen maken het ideaal voor zowel culinaire professionals als thuischefs.

Het Belang van Tempereren

Tempereren is een cruciale techniek in de chocoladebereiding. Dit proces zorgt ervoor dat de chocolade een mooie glans krijgt, goed hard wordt, en een aangename knapperigheid behoudt. Tijdens het tempereren wordt de chocolade verwarmd en gekoeld volgens specifieke temperatuurcurves, wat resulteert in de juiste kristallisatie van de cacaoboter. Dit kan handmatig of met een tempereermachine worden gedaan, wat vooral nuttig is voor grotere hoeveelheden.

Handmatig Tempereren

 • Stap 1: Smelt tweederde van de chocolade au bain-marie.
 • Stap 2: Haal van het vuur en voeg de resterende een derde van de chocolade toe; roer tot het volledig is gesmolten.
 • Stap 3: Meet de temperatuur regelmatig met een thermometer om ervoor te zorgen dat het niet oververhit raakt.

Met een Tempereermachine

 • Stap 1: Voeg de chocolade toe aan de machine.
 • Stap 2: Stel de machine in op de juiste temperatuur en laat deze het werk doen, wat zorgt voor consistentie en precisie.

Methoden om Chocolade te Smelten

Au Bain-Marie Methode

De au bain-marie methode is een voorzichtige manier om chocolade te smelten zonder het risico van aanbranden. Het houdt in dat je een kom met chocolade plaatst boven een pan met zacht kokend water. Het is essentieel om te voorkomen dat water in de chocolade komt, aangezien zelfs een kleine hoeveelheid water ervoor kan zorgen dat de chocolade stolt en ruïneert.

Smelten in de Magnetron

Smelten in de magnetron is een snelle methode die effectief kan zijn als je voorzichtig te werk gaat:

 • Stap 1: Plaats de chocolade in een magnetronbestendige kom.
 • Stap 2: Verwarm de chocolade in korte intervallen van 20 tot 30 seconden op medium vermogen, roer na elk interval.

Tips voor Succes

 • Voorkom Water: Zorg ervoor dat er geen water in de chocolade komt tijdens het smelten. Gebruik droge en schone gereedschappen.
 • Niet Oververhitten: Chocolade brandt snel aan. Houd de temperatuur laag en constant.
 • Consistent Roeren: Dit helpt de temperatuur gelijkmatig te verdelen en bevordert een gladde textuur.

Veelgestelde Vragen

 1. Hoe krijg je chocolade vloeibaarder?

  • Voeg een beetje cacaoboter toe tijdens het smeltproces om de vloeibaarheid te vergroten.
 2. Wat moet ik doen als mijn chocolade toch waterig wordt?

  • Als water je chocolade heeft bereikt, is het meestal niet meer te redden voor tempereren. Het kan nog steeds worden gebruikt voor recepten die geen geharde chocolade vereisen, zoals voor chocoladesaus of brownies.

Conclusie

Het smelten van chocolade kan zo eenvoudig of complex zijn als je het zelf maakt, afhankelijk van de techniek die je kiest. Of je nu de voorkeur geeft aan de controle van de au bain-marie methode of de snelheid van de magnetron, de sleutel tot succes ligt in zorgvuldigheid en precisie. Belgische chocolade, met zijn rijke smaak en superieure kwaliteit, is een uitstekende keuze voor al je chocoladebehoeften. Met de juiste technieken en een beetje oefening kun je thuis glanzende, perfect getempereerde chocolade creëren.

Prijs opvragen Bekijk onze webshop

Uniek relatiegeschenk

Je geeft met Logoreep een echt eigen product. En dat blijft bij je klant weer hangen!

Van idee tot bezorging

Nog nooit zo snel geregeld. U hoeft alleen maar te proeven en te keuren!

Vanaf 1 exemplaar

Geen minimale afname en dus interessant voor klein en groot.

Wij hebben van A tot Z onze eigen productie in beheer. Wij nemen het werk uit handen voor uw relatiegeschenken.