Ik bewaar het wel gewoon lekker in de koelkast hoor die chocolade!
Dat raden we dus wel af, daarvan gaat namelijk de kwaliteit hard achteruit. Wij begrijpen ook wel dat niet iedereen een chocoladeklimaatkast aanschaft omdat je toevallig dol bent op chocolade... wel een tip trouwens!
Help! Mijn chocola is wit uitgeslagen
Wit uitgeslagen chocola, altijd jammer als je net zo'n trek hebt in die reep die je al een tijdje probeert te mijden, of je zo uitkijkt naar je broodje hagelslag of erger nog.... je schoonouders komen onverwachts op de koffie en je hebt alleen nog een verdwaald doosje bonbons onder in je kast gevonden. De reden dat je chocolade wit uitslaat kan door drie oorzaken komen. Te warm, te koud of te vochtig, nou oké een combi ervan doet chocola ook geen goed dus dat is ook nog een optie. Deze witte uitslag noemen we eigenlijk een "bloem", dat kan een suikerbloem, vetbloem of migratiebloem betekenen. Maakt verder niet echt uit, want het resultaat is hetzelfde. Een onsmakelijk ogend stukje chocolade. Even in het kort nog een uitleg, vetbloem ontstaat door warmte, de cacaoboter in de chocolade stolt na warmgeworden te zijn en geeft de witte uitslag. Suikerbloem is het tegenovergestelde en door de condensvorming krijg je ook een witte waas. Als laatste heb je dan de migratiebloem, die ontstaat wanneer bepaalde vetten sneller naar het oppervlak van de chocolade komen, vaak is dit bij toevoegingen als noten, kokos, koek etc. Dit ontstaat dus minder snel bij de 'gewone' chocola.
Conclusie voor het bewaren van chocolade
Niet doen! En gewoon lekker op eten. Mocht je het dan toch willen bewaren, houdt dan grofweg onderstaande tijden aan en zorg voor een prima donkere, droge plek tussen de 15 en 20 graden.
- Pure chocolade: 1,5 jaar tot 2 jaar
- Melkchocolade: 1 jaar
- Bonbons: 3 maanden
Controleer ook de houdbaarheidsdatum op de verpakking van je chocola, als die datum al geweest is betekend dit niet dat het gelijk bedorven is maar de smaak gaat toch geleidelijk achteruit. Wil je aangebroken chocolade bewaren? Kies dan voor aluminiumfolie, een ziplock, Tupperware bakje of een andere vorm van luchtafgesloten verpakking.
Is het nog wel eetbaar als mijn chocola witte uitslag heeft?
Als je het zo stelt, klinkt het nog onsmakelijk ook zou je zeggen. Het is echter prima te eten, het geeft geen nadelige effecten op je gezondheid. Echter wel op de smaak en kwaliteit van de lekkernij. Het kan net even wat minder soepel en romig smaken of simpelweg wat smakelozer.
Wat te doen met uitgeslagen chocolade
Wit uitgeslagen chocolade ziet er niet lekker uit, maar in principe kun je het gewoon eten. De wittige waas is geen schimmel en brengt je gezondheid niet in gevaar. Een bloem heeft echter wel invloed op de kwaliteit van het product. Zo kan de chocolade wat korreliger of vettiger aanvoelen, of minder intens smaken. Aan jou de keuze of je de witte bonbonnetjes of reep nog wil eten. Is dat niet het geval, dan kun je de chocolade altijd nog verwerken in koekjes, cake of een dessert (check de recepten op onze site!). Weggooien is zonde!
De duurzaamheid van chocolade: Wat beïnvloedt de houdbaarheid?
Chocolade staat bekend als een voedingsproduct dat niet snel bederft. Dit resulteert vaak in een langere houdbaarheid dan de aangegeven datum. Hoewel de smaak, kleur, geur en kwaliteit van het product na verloop van tijd kunnen verminderen, is het over het algemeen nog steeds veilig om te consumeren zonder risico voor de gezondheid. Chocolade behoeft geen koeling en zal na de houdbaarheidsdatum alleen een lichte achteruitgang in kwaliteit vertonen.
Niettemin zijn er verschillende factoren die van invloed zijn op de eetbaarheid van chocolade na de houdbaarheidsdatum. Het cacaogehalte en de toegevoegde ingrediënten spelen hierbij een rol. Chocolade met meer toevoegingen zal sneller in kwaliteit afnemen. In vergelijking is pure chocolade langer houdbaar en behoudt het beter de kwaliteit na de houdbaarheidsdatum dan melkchocolade of witte chocolade. Om optimaal te genieten van de chocolade, is het aan te raden deze niet te lang te bewaren, omdat de kwaliteit en smaak in dat geval kunnen verminderen.
Gratis voorbeeld aanvragen
Bekijk onze webshop