Geen instelkosten! Bij een oplage van 250 stuks of meer van minimaal 125 gram rekenen wij gedurende onze actieperiode geen instelkosten t.w.v. € 75,-.
Let op: Nog -222 dagen geen kosten voor een maatwerk vorm ter waarde van € 150,- bij afname vanaf 50 stuks.
Tot 50 stuks momenteel 50% korting op de vorm.

Hoe wordt chocolade gemaakt? Van cacaoboon tot chocoladereep

Van Boon tot Bar: Het Fascinerende Proces van Chocolademaken

Chocolade is een van 's werelds meest geliefde zoete lekkernijen. Maar heb je je ooit afgevraagd hoe deze heerlijke traktatie wordt gemaakt? Het productieproces van chocolade begint bij de cacaoboon, die groeit in tropische gebieden over de hele wereld. Laten we de reis van de cacaoboon naar het eindproduct, de chocoladereep, verkennen.

Herkomst van Cacaobonen

De cacaoboon wordt voornamelijk verbouwd in landen rond de evenaar, zoals Ivoorkust, Ghana, Indonesië en Brazilië. Deze landen bieden de ideale klimatologische omstandigheden voor het kweken van cacaobomen. De vruchten van de cacaoboom, genaamd cacaovruchten of peulen, bevatten cacaobonen.

Oogsten en Fermentatie

Het oogsten van cacaovruchten gebeurt met de hand, aangezien machinaal oogsten de breekbare vruchten zou beschadigen. De cacaovruchten worden geopend en de bonen worden eruit gehaald. Daarna worden de bonen gefermenteerd om hun smaak te ontwikkelen. Tijdens het fermentatieproces worden de bonen in bakken geplaatst en regelmatig omgedraaid. Dit proces kan tot een week duren en draagt bij aan de karakteristieke smaak van chocolade.

Drogen en Branden

Na de fermentatie worden de bonen gedroogd. Dit kan op verschillende manieren gebeuren, zoals in de zon of met behulp van speciale droogapparatuur. Het drogen vermindert het vochtgehalte van de bonen en bereidt ze voor op verdere verwerking. Na het drogen worden de bonen gebrand om de smaak verder te ontwikkelen en de schil te verwijderen.

Malen en Concheren

Nadat de bonen zijn gebrand, worden ze gemalen tot een pasta, bekend als chocolademassa. Deze massa wordt vervolgens onderworpen aan een proces genaamd concheren. Concheren omvat het langdurig roeren en verwarmen van de chocolademassa om de textuur en de smaak te verbeteren. Dit proces kan variëren van enkele uren tot enkele dagen, afhankelijk van de gewenste kwaliteit en consistentie.

Tempereren en Vormen

Het volgende belangrijke proces is het tempereren van de chocolade. Dit omvat het nauwkeurig verhitten en afkoelen van de chocolade om de cacaoboterkristallen in de juiste vorm te laten kristalliseren. Het tempereren zorgt voor de glanzende afwerking en de knapperige textuur van de chocolade. Na het tempereren wordt de vloeibare chocolade in vormen gegoten en gekoeld totdat deze hard wordt.

Verpakken en Genieten

Zodra de chocolade is uitgehard, worden de repen uit de vormen gehaald en verpakt voor distributie. Ze zijn nu klaar om te worden verzonden naar winkels over de hele wereld, waar chocoladeliefhebbers kunnen genieten van de heerlijke smaak en textuur.

Conclusie

Het proces van het maken van chocolade is een complex en boeiend ambachtelijk proces. Van de oorsprong van cacaobonen in tropische gebieden tot het uiteindelijke eindproduct, elke stap draagt bij aan de unieke smaak en ervaring van chocolade. Dus de volgende keer dat je van een stukje chocolade geniet, kun je de reis van boon tot bar waarderen.

We hopen dat dit artikel je een inzicht heeft gegeven in het fascinerende proces van chocolademaken. Ontdek de diversiteit van chocolade uit verschillende landen en geniet van deze heerlijke traktatie die zo vakkundig wordt geproduceerd.

Prijs opvragen Bekijk onze webshop

Uniek relatiegeschenk

Je geeft met Logoreep een echt eigen product. En dat blijft bij je klant weer hangen!

Van idee tot bezorging

Nog nooit zo snel geregeld. U hoeft alleen maar te proeven en te keuren!

Vanaf 1 exemplaar

Geen minimale afname en dus interessant voor klein en groot.

Wij hebben van A tot Z onze eigen productie in beheer. Wij nemen het werk uit handen voor uw relatiegeschenken.